Turistguide

Kirken er åben for turister og andre besøgende mandag til lørdag fra kl. 10-16.
Hvis der er gudstjeneste, henviser vi venligt turister til at komme tilbage på et andet tidspunkt.

I kirkens sydvendte våbenhus forerfindes der turistguides på dansk, engelsk, tysk og polsk.
I denne guide gennemgås kirkens indretning og særpræg. Du kan læse guiden på forskellige sprog ved at vælge menupunktet "Turistbrochurer" til venstre på denne side.

Introduktion

Kirken har en interessant historie, som formodentlig går helt tilbage til den tid, hvor Nexø for første gang blev omtalt som købstad. Det var i midten af 1300-tallet. Tårnet er blevet udbygget over flere omgange og fremstod derfor forskelligt op gennem tiden.
Kirken er et af byens vartegn og har en stolt fortid. Kirkegården lige udenfor kirken har en af Danmarks største samlinger af bevaringsværdige gravmonumenter.

Hvis du skulle få lyst til at gå på opdagelse i kirken, er den åben for turister og andet godtfolk hver mandag til lørdag fra kl. 10 - 16.

Kirkebygning

Det er ikke muligt med sikkerhed at fastslå kirkens alder. Nexø blev købstad i 1346. Måske er den ældste del af kirken fra den tid. Oprindeligt var kirken i den lille fattige fiskerby blot et kapel, indviet til sømændenes skytshelgen "Sct. Nicolai".

Siden blev kapellet bygget større. Murene blev 1730-31 forhøjet med 4 alen (ca. 2 meter), og vinduerne fik den nuværende størrelse. Hullet i muren bag trappen til prædikestolen stammer muligvis fra et af de oprindelige vinduer.

Tårnet er fra 1500-tallet.

Spiret med det løgformede kobbertag er sat op i 1910. Der var et lignende spir fra 1620-1797.

Våbenhuset på sydsiden af kirken og ligkapellet på nordsiden er fra 1700-tallet.

Det nordre sideskib er tilbygget i 1760.